وبلاگ
تاریخچه قهوه

تاریخچه قهوه
قهوه، نوشیدنی دوستداشتنیای که صبح میلیونها نفر را آغاز میکند و به گفتگوهای بیشمار جان میدهد، تاریخی به غنا و پیچیدگی طعم خود دارد. از آغاز افسانهای آن در اتیوپی باستان تا سلطه جهانی امروزیاش، سفر قهوه داستانی جذاب از کشف، تجارت و تکامل فرهنگی است.
خاستگاه اساطیری: اتیوپی
محبوبترین افسانه، کشف قهوه را در حدود قرن نهم میلادی به یک چوپان اتیوپیایی به نام کالدی نسبت میدهد. او متوجه شد بزهایش پس از خوردن میوه های درخت خاصی، به طرز غیرمعمولی پرانرژی میشوند. کالدی کنجکاو شد و خودش میوه ها را امتحان کرد و اثر انرژیبخش مشابهی را احساس کرد. او کشف خود را با صومعه محلی در میان گذاشت، جایی که راهبان ابتدا آن را ناپسند دانستند و میوه ها را به آتش انداختند. با این حال، عطر فریبندهای که از دانههای سوخته بلند شد، آنها را واداشت تا دانههای بوداده را جمعآوری کرده، آسیاب کنند و در آب داغ حل کنند و اولین فنجان قهوه جهان را خلق کنند. آنها دریافتند که این نوشیدنی به آنها کمک میکند تا در ساعات طولانی دعا بیدار بمانند.

گسترش به شبه جزیره عربستان

از اتیوپی، قهوه از طریق دریای سرخ به یمن در شبه جزیره عربستان راه یافت، احتمالاً تا قرن پانزدهم. در اینجا، صومعههای صوفی قهوه را به عنوان کمکی برای تمرکز و راهی برای بیدار ماندن در طول مراسم مذهبی پذیرفتند. بندر موخا (مخا) در یمن به مرکز مهمی برای تجارت قهوه تبدیل شد و این نوشیدنی به سرعت در سراسر جهان عرب محبوبیت یافت.
قهوهخانهها: مراکز فرهنگ و تجارت
تا قرن شانزدهم، قهوه به قاهره، مکه، دمشق و استانبول گسترش یافته بود. تأسیس قهوهخانهها (قهاوی) نقطه عطفی را رقم زد. این مکانها فقط برای نوشیدن قهوه نبودند؛ آنها به مراکز اجتماعی پر جنب و جوشی تبدیل شدند که در آن مردم برای بحث در مورد سیاست، بازی کردن، گوش دادن به موسیقی و تبادل اخبار جمع میشدند. آنها به قدری تأثیرگذار بودند که گاهی با مخالفت مقامات روبرو میشدند که آنها را به عنوان کانونهای اختلاف میدیدند.
قهوه به اروپا میرسد
مسافران اروپایی به امپراتوری عثمانی قهوه را با خود بازگرداندند. تا قرن هفدهم، قهوه در اروپا ظاهر شد. ونیز یکی از اولین شهرهای اروپایی بود که به دلیل روابط تجاریاش با شرق، قهوه را پذیرفت. اولین قهوهخانه اروپایی در سال 1645 در ونیز افتتاح شد.
در ابتدا، برخی از شخصیتهای مذهبی با سوءظن به قهوه نگاه میکردند و حتی آن را "اختراع تلخ شیطان" مینامیدند. با این حال، پاپ کلمنت هشتم آن را چشید و طبق گزارشها، آن را آنقدر لذیذ اعلام کرد که گناه بود تنها کفار از آن لذت ببرند و عملاً مصرف آن را برای مسیحیان برکت داد.
قهوهخانهها به زودی در شهرهای بزرگ اروپایی مانند لندن، پاریس و آمستردام گسترش یافتند. در لندن، "دانشگاههای پنی" (جایی که یک پنی میتوانست یک فنجان قهوه و مکالمه جذاب را بخرد) محبوب شدند و به بحثهای فکری و تبادل ایدهها کمک کردند.
کشت و گسترش جهانی قهوه
با افزایش تقاضا، هلندیها نقش مهمی در گسترش جهانی کشت قهوه ایفا کردند. آنها گیاهان قهوه را به طور قاچاقی از جهان عرب خارج کردند و مزارع بزرگی را در مستعمرات خود، به ویژه در جاوه (اندونزی) در اواخر قرن هفدهم، تأسیس کردند.
از آنجا، قهوه به قاره آمریکا راه یافت. در اوایل قرن هجدهم، یک بوته قهوه توسط گابریل متیو دو کلیو از باغ گیاهشناسی سلطنتی در آمستردام به مستعمره فرانسوی مارتینیک آورده شد. گفته میشود این یک بوته اجداد بیشتر درختان قهوهای است که در آمریکای مرکزی و جنوبی رشد میکنند.
برزیل تا قرن نوزدهم به بزرگترین تولیدکننده قهوه تبدیل شد، با مزارع وسیعی که عمدتاً توسط بردگان کار میکردند، فصلی تاریک در تاریخ قهوه.
قهوه امروز: یک پدیده جهانی
امروزه، قهوه یکی از پرمعاملهترین کالاها در جهان است که روزانه میلیاردها فنجان از آن مصرف میشود. این نوشیدنی سنگ بنای اقتصاد در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و یک رسم دوستداشتنی برای مردم در همه جاست. از روشهای تخصصی دم کردن تا ظهور تجارت منصفانه و شیوههای پایدار، صنعت قهوه همچنان در حال تکامل است و دائماً به دنبال راههای جدیدی برای قدردانی از این دانه شگفتانگیز است.